Ψυχική Ανθεκτικότητα: «Ασπίδα» στην εποχή της πανδημίας Σε συνεργασία με την Hellas EAP - ΙΠΕ

Πιο χαρούμενοι, με περισσότερα εφόδια για τις δύσκολες ημέρες, με αισιόδοξες σκέψεις και περισσότερη δύναμη ψυχής έφυγαν οι συμμετέχοντες από τη διαδικτυακή, διαδραστική συζήτηση με θέμα Ψυχική Ανθεκτικότητα: «Ασπίδα» στην εποχή της πανδημίας που διοργάνωσε το ΙΠΕ με τη βοήθεια της Hellas EAP την Τρίτη 6 Απριλίου 2021.

Η εισηγήτρια Χριστίνα Μαζουροπούλου, Ψυχολόγος, Head of Occupational Health Psychology της Hellas EAP, υπήρξε εκπληκτική στην ομιλία της και ζωντανή στη συζήτηση καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Με ήρεμη φωνή και παραστατική παρουσία έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα των συμμετεχόντων, έδωσε ερεθίσματα για περαιτέρω σκέψη και ιδέες για αλλαγή στην καθημερινότητά μας. Η Hellas EAP αποτελεί την ηγέτιδα εταιρεία παροχής των Employee Assistance Programs στην Ελλάδα με κύρια δραστηριότητα την παροχή στρατηγικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση της παραγωγικότητας σε όλα τα επίπεδα ενός οργανισμού, την ενίσχυση της οργανωσιακής ανταγωνιστικότητας και την ανάπτυξη μιας υγιούς και ασφαλούς εταιρικής κουλτούρας.

Η κυρία Μαζουροπούλου άρχισε την εισήγηση με μια ιστορική αναδρομή στον ορισμό της ανθεκτικότητας (resilience) και μια σύνοψη των αλυσιδωτών αλλαγών που έχει επιφέρει η πανδημία. Συγκεκριμένα η πανδημία επέφερε αποσταθεροποίηση σε όλα τα επίπεδα, στην οποία ο καθένας αντιδρά διαφορετικά (συναισθηματικά και συμπεριφοριστικά) σύμφωνα με ατομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναιότι δεν υπάρχει σωστή και λανθασμένη αντίδραση, αλλά λειτουργική ή μη λειτουργική ανταπόκριση.

Επίσης το στρες που βιώνει καθένας επηρεάζει με διάφορους τρόπους το σώμα, τη σκέψη, το συναίσθημα και τέλος της συμπεριφορά μας και το βασικό ερώτημα είναι πώς μπορείς κάποιος να διαχειριστεί αποτελεσματικά αυτά τα φαινόμενα και να αποδειχθεί ανθεκτικός. Η ανθεκτικότητα απαντάται με διάφορους ορισμούς στη διεθνή εργογραφία, μα η εξαιρετική ομιλήτρια της εκδήλωσης επέλεξε τον εξής ως πιο πρόσφορο: «Ανθεκτικότητα είναι η δυναμική διαδικασία θετικής προσαρμογής, παρά την ύπαρξη δύσκολων και αντίξοων συνθηκών και παρά την έκθεση σε παράγοντες επικινδυνότητας.». Ενώ συνόψισε ως εξής τους πυλώνες δημιουργίας ανθεκτικότητας: αποδοχή των καταστάσεων, δημιουργία εσωτερικού κινήτρου για την προσπάθεια αλλαγής των καταστάσεων, επικέντρωση στη λύση του προβλήματος παρά στη διαρκή ανάλυση των αιτίων του, ενίσχυση των θετικών σχέσεων και ενός κοινωνικού-υποστηρικτικού δικτύου, καλή φυσική κατάσταση.

Η κυρία Μαζουροπούλου έκλεισε την παρουσίασή της με ένα απόφθεγμα του Ιάπωνα συγγραφέα Χαρούκι Μουρακάμι: «Όταν η καταιγίδα τελειώσει, δε θα θυμάσαι καν πως κατάφερες να επιβιώσεις. Δε θα είσαι καν σίγουρος ότι έχει τελειώσει. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: όταν βγεις από την καταιγίδα δε θα είσαι ο ίδιος άνθρωπος με αυτόν που μπήκε. Και αυτό είναι το νόημα της καταιγίδας.»

Και τα πιο καλά νέα για το τέλος! Ανθεκτικοί δεν γεννιόμαστε, γινόμαστε στην πορεία της ζωής μας γιατί η ανθεκτικότητα είναι μια συνεχιζόμενη και δυναμική διαδικασία και την οποία καλλιεργούμε εφ’ όρου ζωής. Άρα, όλοι μπορούμε, εφόσον το αποφασίσουμε, να γίνουμε πιο ανθεκτικοί στον βαθμό που το έχει έχει ανάγκη καθένας. Άλλωστε, τελικά όλοι είμαστε ανθεκτικοί ως ένα βαθμό, εφόσον κάθε πρωί προχωράμε στην επόμενη μέρα, ή στο επόμενο βήμα της ζωής μας!


Λίγα λόγια για την εισηγήτρια

Η Χριστίνα Μαζουροπούλου είναι αδειούχος ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια στο μοντέλο της γνωσιακής συμπεριφοριστικής προσέγγισης, Head of Occupational Health Psychology στην Hellas EAP. Πιστοποιημένη στη Διαχείριση Κρίσεων και Τραυματικών Γεγονότων στον Εργασιακό Χώρο και εκπαιδευμένη σε Δεξιότητες Διαμεσολάβησης για τον Εργασιακό Χώρο. Η επαγγελματική και κλινική της δραστηριότητα τα τελευταία 13 χρόνια επικεντρώνεται στον τομέα της προαγωγής της ψυχικής υγείας στον εργασιακό χώρο.