Ευρωβουλευτής ΝΔ, ΕΛΚ

Η Μαρία Σπυράκη έλαβε το Βραβείο του Ευρωβουλευτή της χρονιάς το 2019 για τη Βιομηχανία, την Έρευνα και την Καινοτομία. Είναι για 2η φορά ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία –  Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα. Είναι μέλος των Επιτροπών Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE),και Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI),και της Επιτροπής για την Αντιμετώπιση του Καρκίνου. Η κ. Σπυράκη είναι συμπρόεδρος του Intergoup “Climate Change, Biodiversity and Sustainable Development”, καθώς και αντιπρόεδρος της διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας για τις σχέσεις της ΕΕ με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Σε αυτή τη 2η θητεία της μέχρι τώρα ήταν εισηγήτρια στο Ευρωκοινοβούλιο για τη Στρατηγική για τα Βιώσιμα Χημικά. Εισηγήθηκε, επίσης, στην επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων την πρόταση για το Κύμα Ανακαίνισης των Κτιρίων, ενώ ήταν σκιώδης εισηγητής, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της έκθεσης για την «Αποθήκευση ενέργειας» και του μηχανισμού δανειοδότησης του δημόσιου τομέα για τη στήριξη των πράσινων επενδύσεων στο Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης στην επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας.

Η Μαρία Σπυράκη σπούδασε χημικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού στο Δίκαιο της Ενέργειας, τις Επιχειρήσεις, και τη Ρυθμιστική και Ενεργειακή Πολιτική από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος επί 22 χρόνια μέχρι το 2014, οπότε και εξελέγη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει 3 θερινά σχολεία στο Κολλέγιο της Ευρώπης για την ενέργεια, τις διαπραγματεύσεις και τη θεσμική πορεία της ΕΕ. Επίσης έχει αποφοιτήσει από 2 προγράμματα e-learning από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη Διαχείριση Κρίσεων και την Οικονομική Κρίση του2010.