«Το όραμα που δεν μοιράζονται όλοι σε μια εταιρεία, παραμένει απλώς ένα όνειρο του ηγέτη».
Με μια πραγματιστική και πλήρως τεκμηρωμένη παρουσίαση ο ομιλητής έδωσε αρχικώς το νέο, αλλά και υπό διαμόρφωση ακόμη, πλαίσιο της αγοράς, ακολούθησε σχολιασμός, ενώ η συνάντηση έκλεισε με τις ερωτήσεις των συμμετεχόντων.
Με αυθεντικότητα, άνεση, αίσθηση του χιούμορ και άνεση λόγου παρουσίασε το βασικό πλαίσιο λειτουργίας της adidas, τόνισε τη βασική δέσμευσή της για τη συνολική μείωση του περιβαλλοντολογικού της αποτυπώματος, και στη συνέχεια, σε συζήτηση με την Ειρήνη Τσεβδού, μέλος ΔΣ του ΙΠΕ και Project Leader της εκδήλωσης, αποτύπωσε με σαφήνεια τις απόψεις που διαμόρφωσε από 12 θέσεις σε 5 εταιρείες που λειτουργούν σε περισσότερους 10 διαφορετικούς κλάδους της αγοράς σε πάνω από 20 χώρες και από τη διαχείριση 3 κρίσεων τη τελευταία δεκαετία. Διευκρίνισε ότι η επαγγελματική αλλαγή προσφέρει την ικανοποίηση των νέων εμπειριών, αλλά εγκυμονεί τον κίνδυνο της εφαρμογής λανθασμένων στρατηγικών που βασίζονται μεν στην επιτυχία των προηγούμενων περιπτώσεων που όμως δεν ισχύουν με τα δεδομένα όλων των κλάδων. Όσο για την επιλογή μιας επαγγελματικής διαδρομής, θεωρεί ως «καλή δουλειά αυτή που σε κάνει να σηκώνεσαι με χαμόγελο και να πηγαίνεις με ωραία διάθεση το πρωί στο γραφείο σου».
Ο ομιλητής συνόψισε ως εξής τα βασικά χαρακτηριστικά για ταχεία και αποδοτική εξέλιξη και για όλες τις ιεραρχικές βαθμίδες: πολλή δουλειά αλλά πάντα στο προγραμματισμένο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου, σκληρή και στοχευμένη προσπάθεια, όπως και εμπιστοσύνη στη δύναμη των ομάδων. Ιδιαίτερη επιμονή έδειξε στο θέμα των «αξιών» για όλους τους εργαζόμενους, σε οποιονδήποτε κλάδο, σε οποιαδήποτε θέση και με οποιονδήποτε στόχο. «Οι αξίες βγάζουν τον καλύτερο εαυτό μας» υπογράμμισε ο κύριος Καραντζούλης. Ειδικώς για τα υψηλότερα διοικητικά επίπεδα, τόνισε ότι οι ηγέτες δεν κρίνονται από το βάθος ή την ευρύτητα των γνώσεών τους σε κάθε αντικείμενο, αλλά από την ικανότητα σωστής κρίσης και της ανάληψης της τελικής ευθύνης, όπως και από την ικανότητά τους να διαχέουν το όραμα σε όλη την εταιρεία και να πείθουν τους συνεργάτες να γίνουν συναγωνιστές για την υλοποίησή του. Και ολοκλήρωσε τη σκέψη του λέγοντας «το όραμα που δεν μοιράζονται όλοι σε μια εταιρεία, παραμένει απλώς ένα όνειρο του ηγέτη».
Ερωτώμενος εάν είμαστε προετοιμασμένοι, ειδικότερα στην Ελλάδα, να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον αξιοποιώντας την εμπειρία των τριών τελευταίων κρίσεων, απάντησε ότι ποτέ δεν πρέπει να θεωρούμε ότι είμαστε πλήρως έτοιμοι για νέες κρίσεις, όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε τις όποιες αλλαγές επιφέρουν οι κρίσεις, να παραδεχτούμε ότι δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, αλλά να είμαστε αποφασμένοι ότι πρέπει να κάνουμε κάτι ακόμη κι αν ακόμη δεν το έχουμε ανακαλύψει. Δηλαδή, είναι πιο πραγματιστικό να αποδεχτούμε την εν μέρει άγνοιά μας, από το να θεωρούμε ότι εφαρμόζοντας έτοιμες λύσεις του παρελθόντος μπορούμε να αντιμετωπίσουμε νέα προβλήματα. Και χαρακτηριστικά σημείωσε: «Ως άνθρωποι, είμαστε πεπερασμένοι, αλλά όχι αδύναμοι»!
Ο γενικός διευθυντής της Adidas συνδυάζει αποτελεσματικά τα χαρακτηριστικά του οραματιστή και του πραγματιστή ηγέτη και εφαρμόζει απολύτως ανθρωποκεντρικές μεθόδους διοίκησης που «αποδεικνύουν» χωρίς όμως να «επιδεικνύουν» ότι οι άνθρωποι είναι η δύναμη μιας εταιρείας ιδιαιτέρως σε περιόδους κρίσης και έντονων δυσκολιών. Παρατηρεί ότι στην πανδημία επικεντρωθήκαμε κυρίως στη διασφάλιση της φυσικής υγείας και όχι στον άσχημο ψυχισμό των εργαζομένων μας. Και σήμερα αποτελεί επείγουσα ανάγκη να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στον «άνθρωπο» και όχι στον «εργαζόμενο» συνεργάτη. Παραδέχεται ότι ποτέ οι ομάδες δεν μπορούν να λειτουργούν απολύτως αρμονικά εφόσον απαρτίζονται από ανθρώπους με διαφορετική νοοτροπία, διαφορετική κουλτούρα και διαφορετικούς στόχους. Αυτή ακριβώς η ποικιλομορφία και η πολυσυλλεκτικότητα που αποτελούν κριτήρια επιτυχημένου συνδυασμού σε μια ομάδα είναι και η αιτία αντιπαλότητας μεταξύ των ομάδων. Και είναι ακριβώς η αποδοχή της διαφορετικότητας, η διαχείριση των συγκρούσεων και η διατήρηση της ισορροπίας που κρίνουν και την αποτελεσματικότητα του μάνατζμεντ μιας εταιρείας.
Ο κύριος Καραντζούλης κλείνοντας τη συζήτηση και σε μια τύπου πρόβλεψη για το μέλλον είπε ότι ζούμε σε συνθήκες ασταθούς ισορροπίας και ότι την επόμενη ημέρα θα πρέπει οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν, οι εταιρείες να τους υποστηρίξουν και το κράτος να παρέχει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, ενώ κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας θα είναι η ταχύτητα προσαρμογής όλων των πλευρών. Αναφερόμενος ειδικότερα στις εταιρείες, σημείωσε ότι οι βασικές τάσεις του σήμερα που σκιαγραφούν το αυριανό πλαίσιο είναι: η άνεση και η διευκόλυνση του καταναλωτή, η ενσωμάτωση της ψηφιοποίησης στις καθημερινές λειτουργίες και η υιοθέτηση μιας ξεκάθαρης θέσης σε όλα όσα πρεσβεύει μια εταιρεία ― από το μήνυμα για το προϊόν μέχρι τι προσφέρει η ύπαρξή της καθαυτή στην κοινωνία.
Λίγα λόγια για τον προσκεκλημένο
Ο Θοδωρής Καραντζούλης έχει την ευθύνη για τη χάραξη και υλοποίηση της συνολικής στρατηγικής για τα brands adidas και Reebok στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Αλβανία, Β.Μακεδονία, Κόσοβο), σε όλα τα επιμέρους κανάλια πωλήσεων (Wholesale, Own Retail, E-com, Franchise).
Έχει πολυετή εμπειρία σε διοικητικές θέσεις διαφόρων κλάδων, έχοντας υπάρξει στέλεχος σε πολυεθνικούς οργανισμούς με εξειδίκευση και ενασχόληση σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων, ενώ έχει διατελέσει υπεύθυνος για διάφορες χώρες εντός και εκτός Ευρώπης.
Είναι απόφοιτος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος επαγγελματικού τίτλου στο Φορολογικό Δίκαιο από το Κ.Ε.Κ – Ο.Π.Α., Fellow του Association of Chartered Certified Accountants (A.C.C.A.) και μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Έχει ασχοληθεί ενεργά με τον αθλητισμό ως πρώην αθλητής και διαιτητής στο WTF Tae Kwon Do (3o dan WTF Kukkiwon), με τη μουσική και με το θέατρο.